
17. DEN
SNÍDANĚ PRO 17. DEN
KOKOSOVÁ BUBLANINA S BORŮVKAMI
Suroviny:
200 g celozrnné mouky
20 g mletého kokosu
40 g kokosového oleje
2 vejce
60 g čekankového sirupu nebo medu
1 MILKO Řecký jogurt 0 % tuku
1 kypřicí prášek
400 g borůvek
trocha mléka na doředění
Postup:
V míse si smícháme všechny suroviny. Těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto rovnoměrně posypeme borůvkami. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 min.
Imunotip:
Borůvky patří mezi nejzdravější druhy ovoce vůbec. Pyšní se obsahem draslíku, železa, hořčíku, fosforu, síry a dalších minerálních látek. Dále obsahují vitaminy skupiny B, vitamin C a provitamin A. Mají výjimečný obsah mnoha antioxidantů, podporují přirozenou obranyschopnost organismu.


TIPY NA RELAX
TIPY NA RELAX: Pokud se cítíte unaveni, je důležité umět vypnout a nedělat NIC. Jen tak odpočívat bez výčitek. Velice důležité je spát pravidelně ideálně 8 h. Najít si pravidelně čas jen sám pro sebe, věnovat se oblíbené činnosti – koníčku, kde můžete vypnout hlavu od všedních starostí. KOMUNITA A VZTAHY: Důležité je být v kontaktu s přáteli, něco společně absolvovat a setkávat se. A NAVÍC: Sekání a ukládání dřeva, tlačení vozíku, zametání chodníků, vytírání chodby – toto jsou vše přirozené činnosti, u kterých sice musíte vynaložit energii, ale zároveň nabízí určitý psychický odpočinek.
SVAČINA PRO 17. DEN
ZELENINOVÉ SMOOTHIE
Suroviny:
400 g vařené cizrny
1 MILKO Řecký jogurt 0 % tuku
šťáva z půlky citronu
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
trocha soli, pepře
Dle chuti přidejte listy špenátu, bazalky a dva stonky řapíkatého celeru.
Postup:
Veškeré suroviny důkladně rozmixujeme do krémové konzistence. Podáváme s nakrájenou zeleninou nebo si hummus namažeme na celozrnné pečivo.
Imunotip:
Olivový olej tvoří triglyceridy a volné mastné kyseliny. Olivový olej je tak nejbohatším přírodním zdrojem mononenasycených kyselin a obsahuje velké množství antioxidantů, které blahodárně působí na náš organismus.


TVAROVÁNÍ DOLNÍCH KONČETIN
1. HLUBOKÉ DŘEPY Hmotnost rozložte na celou plochu chodidel, rovnoměrně mezi paty a špičky, pravou a levou nohu. Rozkročte se lehce více než na šířku ramen. Ze vzpřímeného postoje se nejprve mírně prohněte a protáhněte do záklonu a poté přejděte do pomalého dřepu, tak abyste nezvedli paty. Setrvejte co nejníže 2–3 s, přitlačte hrudník mezi kolena a kostrč co nejníže k patám a poté se zvedejte vzhůru. Pocitově při zvedání vzhůru tlačte silou do chodidel proti podložce co nejvíce. Tím zintenzivníte procvičení všech svalů dolních končetin. Cvičte minutu v kuse. Zdatnější můžete opakovat 2× minutu. 2. PROTAŽENÍ PŘEDNÍ STRANY DOLNÍCH KONČETIN Opřete se o stěnu, zanožte pravou nohu tak 1 m až 1,5 m podle rozsahu pohybu a přitlačte pánev co nejníže. Protáhněte pánev a přední stranu stehna, setrvejte 10 s a narovnejte se. Poté vyměňte, levou nohou zakročte a opakujte stejným způsobem.
VEČEŘE PRO 17. DEN
ZÁZVOREM NASTAVENÁ BROKOLICE
Suroviny:
1 větší brokolice
1 nastrouhaná polévková lžíce zázvoru
olivový olej
sůl
česnek
mletý rozmarýn
2 vejce
1 MILKO Řecký jogurt 5 % tuku nebo
MILKO Řecký jogurt 0 % tuku
Postup:
Brokolici uvařte do křupava. Do vroucí osolené vody nasypte kousky brokolice a nastrouhaného zázvoru a nechejte přejít varem. Po minutě varu sceďte. Do hrnce nalijte olivový olej, osolte jej a přidejte na plátky nakrájený česnek, tak tři stroužky. Osmažte to vše do zlatova. Poprašte mletým rozmarýnem a odstavte. Přidejte uvařenou brokolici a promíchejte. Na závěr přidejte nakrájené vejce a přelijte jogurtem dle chuti.
Imunotip:
Zázvor je úzce spojen s kurkumou. Používá se na pomoc trávení, snížení nevolnosti a boj proti chřipce a nachlazení. Gingerol, účinná látka v čerstvém zázvoru, navíc pomáhá snížit riziko infekce.
