
12. den
SNÍDANĚ PRO 12. DEN
Volská oka se slaným jogurtem a domácí chilli pastou
Ingredience:
1 MILKO Řecký jogurt 0%
2 čerstvá velká vejce
kousek křupavého chleba
Chilli pasta:
1 chilli cayenne
hrst sušených rajčat
kus zázvoru
1 šalotka
1 rajčatový protlak
2 lžíce sójové omáčky
2 stroužky česneku
1 citron
sůl a pepř
2 lžičky datlového sirupu
Postup:
V míse smíchejte MILKO Řecký jogurt, prolisovaný česnek a šťávu z půlky citronu. Dochuťte solí a pepřem. V rendlíku si zpěňte najemno pokrájenou šalotku, zázvor a pokrájenou chilli papričku. Přidejte sůl a datlový sirup. Přidejte rajčatový protlak, sójovou omáčku a krátce povařte. Pak pastu rozmixujte dohladka.
Na pánvi připravte volské oko.
Na talíř dejte nejdřív MILKO Řecký jogurt 0%, volská oka a pak domácí chilli pastu. Podávejte s kouskem křupavého chleba.


„Dýchání? Vždyť je to něco, co dělám pořád!“ si asi říkáte. Ale ne všichni dýcháme správně. Soustředěné dýchání dokáže s vaším tělem zázraky. To, jak dýcháte (pusou nebo nosem, tempo), ovlivňuje, kolik kyslíku přijme náš mozek a jak bude fungovat. Dýchání také ovlivňuje naše trávení, imunitu, kvalitu spánku, stres.
Zkuste si vyčlenit 7 minut svého času, sednout si a pomalu dýchat. Průměrně máme až 20 nádechů za minutu, kdy využijeme pouze 50 % vdechovaného vzduchu. Snažte se o 12 nádechů za minutu, využijete tak 70 % vzduchu. Snažte se dýchat co nejvíce nosem.
Dýchejte hluboce, zapojte svaly břicha a hrudníku (nehýbejte krkem a rameny) a pomalu vydechujte veškerý vzduch.
Víte, že rytmus dýchání ovlivňuje naši paměť a vnímání strachu?
SVAČINA PRO 12. DEN
Chlebík s brynzovou pomazánkou a pečenými rajčaty s bazalkou
Ingredience:
1 MILKO Řecký jogurt 0%
40 g brynzy
hrstka cherry rajčátek cca 150 g
hrstka čerstvé bazalky
3 lžíce olivového oleje
citronová šťáva
sůl a pepř
celozrnný chléb dle výběru
Postup:
Cherry rajčátka zalijte olivovým olejem a posolte. Pečte na 180 °C na 12 minut. Brynzu pořádně rozmíchejte s MILKO Řeckým jogurtem, přidejte lžičku olivového oleje, citronovou šťávu, sůl a pepř. Chlebík si opečte dokřupava v troubě nebo na pánvi, přidejte vrstvu pomazánky, na to vychladlá cherry rajčátka a přidejte lístky čerstvé bazalky.


VEČEŘE PRO 12. DEN
Slané muffiny se sýrem a cuketou
Ingredience:
1 MILKO Řecký jogurt 0%
50 g sýru MILKO Eidam
250 g celozrnné mouky hladké
2 vajíčka
špetka tymiánu
lžička kypřicího prášku
100 ml polotučného mléka
špetka soli a pepře
50 ml olivového oleje
1 menší cuketa
Postup:
Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí a rozmarýnem. Přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu. Přidejte olivový olej, mléko, MILKO Řecký jogurt, vajíčka a nastrouhaný sýr MILKO Eidam. Vymažte plech na muffiny a pečte při 170 °C na 25 minut.