2. den

SNÍDANĚ PRO 2. DEN

Řecký jogurt s křupavou domácí granolou

Ingredience:
1 MILKO Řecký jogurt 0%
100 g ovesných vloček jemných
30 g žitných nebo ovesných vloček
3 lžíce arašídového másla
3 lžíce medu
3 lžičky skořice
40 ml kokosového oleje
3 lžičky himálajské soli
2 lžíce sušeného kokosu
hrst hrozinek

Postup:
Nebojte se udělat větší množství najednou, granola vám totiž vydrží i dva týdny. Všechny suroviny zamíchejte a dejte zapéct na 175 °C na 25 minut, nebo dokud vám granola nezezlátne. Granolu pak přisypte ke svému oblíbenému MILKO Řeckému jogurtu. Ideálně přidejte nějaké čerstvé ovoce podle svého výběru. Moje oblíbená kombinace je s granátovým jablíčkem.

milko
milko

Asi nemůžu dost ocenit hodnotu spánku v životě. Spánek je ta nejlepší regenerace, kterou můžeme svému tělu dát. Pokud chcete být produktivní a zdraví, je potřeba brát spánek jako prioritu. Má silný vliv na funkci našeho mozku i na imunitu.

Kromě délky spánku také záleží na jeho kvalitě. Příprava na druhý den totiž začíná již večer předchozí den. Proto si večer udělejte čas na zklidnění, na to, abyste zpracovali celý den a vyčistili si hlavu.

Pro optimální spánek snižte teplotu v pokoji a spěte v úplné tmě. Večer ztlumte všechna světla v pokoji a na monitorech nastavte večerní režim. Světlo totiž blokuje produkci melatoninu, který signalizuje našemu tělu, aby se připravilo na spánek. Vyvětrejte pokoj a ustelte si postel tak, aby vypadala co nejlákavěji.

SVAČINA PRO 2. DEN

Cuketové hranolky z trouby s mojito dressingem

Ingredience:
2 větší cukety
2 vajíčka
strouhanka
hladkolistá petržel nebo koriandr
čerstvá máta
30 g parmazánu
sůl a pepř
olivový olej

Dressing:
½ MILKO Řecký jogurt 0%
½ MILKO Žervé
2 lžičky olivového oleje
2 lžičky medu
hrst čerstvé máty
1 limetka

Postup:
Z cukety si vykrojte proužky o délce zhruba 6 cm. Ty pak rozkrájejte na malé hranolky. Vajíčka osolte a rozkvedlejte. Připravte si strouhanku k obalení cuketových hranolků – do strouhanky přidejte pokrájené bylinky, lehce osolte a přidejte nastrouhaný parmazán. Strouhanku nepřesolte, parmazán je slaný sám o sobě. Hranolky před obalením nesolte vůbec, aby nepouštěly šťávu při pečení, nebyly by pak tak křupavé.

Cuketové hranolky namočte do vajíčka, pak do strouhanky, znovu do vajíčka a do strouhanky. Strouhanku přimáčkněte k hranolkům, aby na nich co nejvíc držela. Plech vymažte olivovým olejem. Položte na něj cuketové hranolky a pokropte je štědrým množstvím olivového oleje. Klidně si pomozte mašlovačkou. Já olej dávám do spreje. Pečte 25 minut při 180 °C. Každá trouba je ale jiná, takže prostě dozlatova. 🙂

Na závěr hranolky osolte mořskou hrubozrnnou solí a opepřete. V jedné míse zamíchejte ½ MILKO Řecký jogurt 0% s ½ MILKO Žervé, medem a pokrájenou mátou. Přidejte šťávu z limety, trochu limetkové kůry a metličkou pomalu zašlehejte olivový olej. Osolte a opepřete podle chuti.

milko
milko

VEČEŘE PRO 2. DEN

Buddha bowl s lososem a s arašídovou zálivkou

Ingredience:
1 MILKO Řecký jogurt 0%
100 g uvařené rýže
20 dkg lososa
arašídové máslo
sójová omáčka
lžička medu
½ zralého avokáda
½ cukety
sezamová semínka
šťáva z půlky citronu
olivový olej
čerstvý koriandr
jakákoli jiná zelenina, která vám zbyla v lednici

Mám ráda, když miska obsahuje všechny moje oblíbené dobroty. Poskládejte si buddha bowl podle toho, co máte rádi a přidejte jakoukoli barevnou zeleninu. Správná buddha bowl je plná barev a chutí a hlavně je dělaná v dobrém rozpoložení. Nezapomeňte, že vaření je radost a je to způsob sebepéče.

Postup:
Nejprve uvařte rýži. Lososa nakrájejte na kousky a osmahněte. V míse smíchejte arašídové máslo, sójovou omáčku, MILKO Řecký jogurt 0%, med a citronovou šťávu. Pořádně zamíchejte metličkou. Cuketu nakrájejte na plátky a rychle orestujte na olivovém oleji. Nezapomeňte olej na pánvi nejdříve zahřát. Cuketu osolte a v momentě, kdy je měkká, přidejte pár kapek citronové šťávy. Přidejte plátky pokrájeného avokáda. Svou buddha bowl pak zalijte arašídovo-jogurtovou zálivkou. Dozdobte koriandrem nebo jinou oblíbenou bylinkou a posypte sezamovým semínkem.