DEN 18.


SNÍDANĚ PRO 18. DEN
Jogurtová bublanina
20 kousků
Ingredience:
140 g MILKO Řeckého jogurtu bílého 0 %
300 g špaldové hladké mouky
300 ml polotučného mléka
2 vejce
140 g kokosového cukru
1 kypřicí prášek
350 g mraženého nebo čerstvého ovoce (jahody, višně, borůvky… )
Postup:
Všechny ingredience kromě ovoce smíchejte v tekuté těsto. Vlijte ho na plech vyložený pečicím papírem a nahoru naskládejte ovoce. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 20 minut, propečenost zkoušejte špejlí. Dokud se těsto na špejli lepí, je potřeba ho ještě péct.






SVAČINA PRO 18. DEN
Brokolicové placičky s jogurtovým dipem
4 porce
Ingredience:
280 g MILKO Řeckého jogurtu bílého 0 %
150 g MILKO Eidamu 30 %
450 g uvařené brokolice
50 g balkánského sýra
2 vejce
30 g pomletých ovesných vloček
olej, sůl, pepř
3 stroužky česneku
Postup:
Doměkka uvařenou brokolici rozmačkejte vidličkou, přidejte vejce, nahrubo nastrouhané sýry a ovesné vločky. Osolte a opepřete. Se solí však opatrně, balkánský sýr je dost slaný sám o sobě. Ze směsi tvořte placičky na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte troškou oleje (super je olej ve spreji) a dejte péct do trouby vyhřáté na cca 200 °C dozlatova. Podávejte s dipem, který připravte smícháním MILKO Řeckého jogurtu bílého 0 % s prolisovaným česnekem a solí.
OBĚD PRO 18. DEN
Buchtičky s jogurtovo-pudingovým krémem
4 porce
Ingredience:
Buchtičky:
35 g MILKO Másla
165 g špaldové hladké mouky
21 g droždí
70 ml mléka
30 g cukru
1 menší vejce
špetka soli
citronová kůra
Krém:
280 g MILKO Řeckého jogurtu bílého 0 %
5 lžic vanilkového pudingu
750 ml mléka
cukr podle chuti, případně jiné sladidlo
Postup:
Do mísy vsypte mouku a vytvořte si uprostřed hromádky důlek, do kterého vlijete vlažné mléko a rozdrobíte do něj droždí. Z krajů hromádky vmíchejte do mléka trošku mouky a vytvořte tak hustější těstíčko. Přikryjte mísu utěrkou a nechte zhruba 30 minut odležet, aby vzešel kvásek. Do misky poté přidejte rozpuštěné MILKO Máslo, cukr, vejce, kůru z citronu a špetku soli a vypracujte těsto, které nechte minimálně hodinu vykynout.
Z vykynutého těsta tvořte malé kuličky, dejte je do pekáče vyloženého pečicím papírem. Mezi kuličkami udělejte trošku rozestupy, protože se v troubě zvětší. Nakonec buchtičky potřete trochou rozpuštěného MILKO Másla. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 175 °C cca na 30 minut. Zatímco se buchtičky pečou, připravte krém. V hrnci zahřejte mléko, za stálého míchání do něj přidejte vanilkový puding a cukr. Jakmile směs zhoustne, odstavte z plotny a vmíchejte MILKO Řecký jogurt bílý 0 %.






Aktivita
Dneska si odpočineme od posilování a budeme se věnovat nejzdravějšímu pohybu na světě. Že nevíte, jakému? Ale víte, a v ideálním případě se mu věnujete každý den! Je to „obyčejná“ chůze. A i když se počítá každý krok, zkuste (nejen dnes) chodit spíš v přírodě než po nákupních centrech. Výborným pomocníkem pro zjištění, jak na tom vlastně jste, můžou být chytré hodinky, které vám kroky za celý den spočítají, nebo obyčejný krokoměr (třeba ho máte i ve svém telefonu).
Chcete pár tipů, jak nachodit co nejvíce?
- nepovažujte chůzi za jednu z vašich dalších povinností, ale zkuste ji brát jako jeden z jednoduchých způsobů, jak získat (nebo si udržet) fyzické i psychické zdraví
- vykašlete se na výtahy a choďte po schodech
- nejpozději po každé hodině u počítače se zvedněte, prodýchejte se, protáhněte se a udělejte pár kroků
- je-li to možné, choďte do práce pěšky, jestliže dojíždíte, vystupte o jednu či dvě zastávky dříve, případně autem zaparkujte o kousek dál a dojděte pěšky